Liberalerna i Ljusnarsberg bryter sig loss: En stark signal för den progressiva mitten

04.11.2021, 10:12

Vi i Volt Sverige välkomnar med öppna armar de i Ljusnarsbergs kommun som tyvärr inte längre känner sig representerade av Liberalerna och som därför valt att söka medlemskap i vårt paneuropeiska parti.

När våra nya medlemmar i Ljusnarsberg ställer upp i nästa års val som kandidater för Volt gör de det på grundval av de värderingar som fört oss samman i hela Europa. Volt står för ett jämlikt, hållbart, mer demokratiskt och federalt Europa och går till val på denna vision i EUs alla medlemsstater. 

Liberalernas beslut att öppna för samarbete med SD flyttar politisk vikt till en nationalistisk ytterkant. Att vara överens i enskilda frågor är en sak men att sätta sig i beroendeställning till ett parti med fundamentalt skilda värderingar är något helt annat. Trots det krävs det både mod och beslutsamhet att lämna ett parti som man har engagerat sig i under lång tid. Vi hyser stor respekt för de som har funnit modet att fatta detta beslut och hoppas att fler vågar ta samma steg i framtiden. 

Detta är inte första gången ett annat parti väljer att ansluta sig till oss. Socialliberalerna i Tyskland samt Neo Kyma (Den Nya vågen) på Cypern har redan tagit steget att ansluta sig till vår Europeiska familj. Vi ser därmed fram emot att välkomna allt fler svenskar som söker ett nytt politiskt hem.

Om Volt

Vårt namn Volt hänvisar till det vi vill främja: ny energi för Europa. Vår paneuropeiska rörelse grundades i mars 2017 av en fransyska, en italienare och en tysk som reaktion till den brittiska omröstningen om att lämna EU och den ökande högerpopulismen i Europa. 

Volts målsättning: en ny, uppfriskande, politik för ett nytt Europa. Som det första riktiga paneuropeiska partiet vill vi reformera den Europeiska Unionen till en organisation som effektivt kan hantera utmaningar som påverkar hela Europa och världen i stort. Grunden i detta skall byggas på ett förenat, federalt Europa med stark och kraftfull handlingsförmåga. Volts vision: Ett hållbart, jämställt och mer demokratiskt Europa. 

Vi är övertygade att endast en gräsrotsbaserad demokratisk rörelse kan verka för en hållbar, ekonomiskt stark och socialt rättvis framtid. Därför agerar Volt på alla nivåer - från lokalt till Europeiskt, som rörelse och som parti. Vi vill ge alla Europeiska medborgare en röst och möjligheten att engagera sig politiskt i samhället. Hittills är Volt representerat runtom i Europa, med över 70 mandat på lokal, nationell och Europeisk nivå. Tusentals människor engagerar sig från alla håll och kanter i Europa med teams i hundratals städer.

Kontakt:

Michael Holz & Caroline Berglind
Co-ordförande Volt Sverige

Tel: +46 76 9279872
E-Post: info@voltsverige.org

Relaterade länkar:

L ska bli Volt: ”Vi ser inget möjligt samarbete med SD”
https://www.na.se/2021-11-01/l-ska-bli-volt-vi-ser-inget-mojligt-samarbete-med-sd

L-ordförande om Volt: ”Fick veta detta idag”
https://www.na.se/2021-11-01/l-ordforande-om-volt-fick-veta-detta-idag

Lars Ströman: Europeiskt parti tar plats i Ljusnarsbergs fullmäktige
https://www.na.se/2021-11-01/europeiskt-parti-tar-plats-i-ljusnarsbergs-fullmaktige

Lars Ströman: Hoppsan, där klev europeisk politik in i Ljusnarsberg!
https://www.na.se/2021-11-03/hoppsan-dar-klev-europeisk-politik-in-i-ljusnarsberg

Liberalerna i Ljusnarsberg bryter med partiet: ”Inte möjligt att samarbeta med SD”
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/orebro/liberalerna-i-ljusnarsberg-bryter-med-partiet-inte-mojligt-att-samarbeta-med-sd

De lämnar moderpartiet: "Vi känner att partiet har lämnat oss"
https://sverigesradio.se/artikel/de-lamnar-moderpartiet-vi-kanner-att-partiet-har-lamnat-oss