Vilka vi är

Volt

Nationella politiska partier kan inte längre tackla våra gränsöverskridande samhällsproblem. Eftersom populism och nationalism sätter vårt välstånd och vår fred på spel har vi därför grundat Volt. Vi är det första paneuropeiska partiet och vi är aktiva i fler än trettio länder - detta eftersom Europeiska utmaningar kräver Europeiska lösningar. 

Vi är paneuropeiska - vi tror på gränsöverskridande samarbete, i ord och handling.

Vi är progressiva - vi vill bygga ett bättre samhälle än gårdagens. 

Vi är pragmatiska - vi fokuserar på lösningar som fungerar, istället för gamla ideologiska skyttegravar.

Med dessa värderingar och denna målbild vill vi gå fram med nytänkande politik som löser de många problem som just nu utmanar Sverige och resten av Europa.

Vår Vision

Vi strävar efter att Europa ska bli mer demokratiskt, tolerant och miljövänligt. För att åstadkomma det ser vi ett behov av en äkta, välfungerande paneuropeisk demokrati; det demokratiska systemet som vi har för närvarande lever inte upp till våra förväntningarna. 

Vi vill se ett handlingskraftigt europeiskt parlament som kan föreslå sina egna lagar. 

Vi vill se en europeisk statsminister som medborgare runtom Europa har röstat fram. 

Vi vill se en riktigt europeisk regering som agerar för alla européers bästa; som tar itu med våra gemensamma problem och tar vara på nya möjligheter. Politik som påverkar hela Europa kräver partier som verkar inom hela Europa, och vi i Volt är först ute med det. Vi erbjuder Europas alla väljare möjligheten att välja en ny europeisk framtid. Nu är det din tur!

Volt driver politik på lokal, nationell och europeisk nivå. 2019 deltog Volt för första gången i Europaparlamentsvalet och bedrev en gränsöverskridande valkampanj med ett europeiskt valprogram. Resultatet blev att Damian Boeselager invaldes till EU-parlamentet och därmed blev den första Volt-medlemmen med mandat. Idag så deltar Volt i val på alla nivåer runtomkring Europa och i och med skrivandet av denna text har över 80 representanter från Volt blivit valda.

Bakgrund

Brexitomröstningen och den växande högerpopulismen i Europa fick 2016 tre unga européer att beluta sig om att göra något åt det. Italienaren Andrea Venzon, fransyskan Colombe Cahen-Salvador och tysken Damian Boeselager grundade ett gränsöverskridande politiskt projekt med syfte att Europa ska finna nya, pragmatiska och progressiva svar till nutidens utmaningar. Endast ett halvår senare, dagen då Storbritannien ansökte om att lämna EU, så grundade de Volt officiellt. Volt har nu tiotusentals medlemmar från alla EU-länder. Volt finns således representerad i alla EU-länder och är registrerat som ett politiskt parti i många av dem.

Medlemskap

Vill du bli medlem? Vi blir alltid glada när fler bestämmer sig för att hjälpa till. Du kan hitta mer information under “bli medlem”!